Sappeenvuorentie 200, 36450 Salmentaka, Pälkäne | puh: 020 755 9970 | sappee@sappee.fi

Kouluretket

Talviaika on perinteisesti ollut aikaa, jolloin koulut ovat järjestäneet kouluretkiä rinteisiin. Itse kun olin pojannappula niin kouluretket olivat kouluvuoden mieleenpainuvimpia päiviä, niitä odotettiin aina innolla. Omaan muistiin ovat jääneet hyvin retket, joita tehtiin hiihtokeskuksiin, eläintarhaan sekä karamellitehtaalle. Vuosittain tehtiin päiväretkiä ja joskus jopa useamman päivän retkiä. Retket katkaisivat mukavasti arkisen koulujakson. Retket antoivat oppilaille mahdollisuuden kokeilla jotain uutta lajia, mitä ei välttämättä olisi oman perheen parissa kokeilut. Oli mukava olla reissussa omien koulukavereiden kanssa. Retket avarsivat maailmankatsomusta ja antoivat lisää virtaa tuleviin koulupäiviin.

Koululaisretket antavat opiskeluintoa

Viime aikoina kouluretket ja niiden järjestämiset ovat olleet paljon otsikoissa. Apulaisoikeusasiamies on antanut kouluretkien järjestämisestä lausunnon, joka on valitettavasti tulkittu virheellisesti. Media ja opettajat ovat tulkinneet lausunnon niin, ettei retkiä voisi järjestää. Apulaisoikeusasiamiehen lausunnon tarkoitus ei missään nimessä ollut kieltää retkien järjestäminen kouluilta vaan antaa lakiin perustuvat toimintaohjeet, kuinka retkiä voi hyvillä mielin järjestää yhdenvertaisuus huomioiden.

Onkin ollut hienoa, että edelleen on aktiivisia opettajia, jotka ovat järjestäneet kouluretkiä. Apulaisoikeusasiamiehen lausunnon tulkintavirheen myötä opettajat ovat mahdollistaneet mm. lasketteluretkiä vanhempain yhdistyksien välityksellä.

Koululaisretkiä voi jatkossakin järjestää ja opetushallituksen tekemän ohjeet kouluretkien järjestämisestä on edelleen validit. Apulaisoikeusasiamiehen lausunnossa kannustetaan kouluja järjestämään retkiä ja vierailuita, jotta voidaan lapsen oppimisympäristöjä monipuolistaa, sekä tarjota elämyksiä, jotka innostavat oppilaita osaamisen kehittämiseen. Retkien kustannuksiin voi osallistua vanhempain yhdistykset tai varoja voidaan kerätä yhteisvastuullisesti niiltä, joiden vanhemmat haluavat osallistua retken kustannuksiin.

 

19.2.2020

Kosti Puurunen

Rinneliiketoimintajohtaja