Sappeenvuorentie 200, 36450 Salmentaka, Pälkäne | puh: 020 755 9970 | sappee@sappee.fi

Laipanmaan reitti Sappeesta Särkijärven laavulle

Laipanmaan reitit ovat mainio vaihtoehto joko koko päivän patikoinnille tai lyhyemmälle retkelle. Sappeen matkailukeskukselta Särkijärven laavulle kulkevan reitin pituudeksi tulee noin viisi kilometriä ja sen varrella on kaunista suomalaista metsämaisemaa. Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa ja elokuun lopun retkellä voi löytää kotiinviemisiksi vaikka mustikoita ja monenlaisia sieniä.

Reitti alkaa Sappeen matkailukeskukselta, josta löytyy runsaasti pysäköintitilaa. Reitin alusta löytyy Laipanmaan portti ja opastaulu, jonka jälkeen polku kaartaa oikealle ja lähdetään seuraamaan sinipäisiä reittiopasteita. Polun pohja on leveä ja helppokulkuinen, alkuosa laskee loivasti pitkän aikaa ja välillä on myös hieman jyrkempiä ja kivisempiä kohtia. Metsä on valoisaa ja kaunista, ja siellä on miellyttävää kävellä.

Kun reittiä on kuljettu noin 500 metriä, ylitetään leveämpi latupohja ja pieni kaistale metsää ja tullaan metsätielle, jota lähdetään kävelemään vasemmalle. Metsätie muuttuu myöhemmin poluksi, joka jatkuu paikoitellen melko jyrkkänäkin. Noin kilometrin kohdalla voi halutessaan poiketa polulta oikealle ja käydä tutustumassa Jylhän kirkkoon, joka on kansan nimitys kahdelle siirtolohkareelle, joiden luona uskotaan pidetyn rukoushetkiä.

Alamäen jälkeen erkanee polku oikealle ja kuljetaan hieman kapeammalla uralla vanhemmassa metsässä. Leveä silta johdattaa kosteamman kohdan yli ja polku kaartaa oikealle. Reitti kulkee kohti valoisampaa metsää ja pohjakasvillisuus on ruohikkoisempaa. Noin puolentoista kilometrin kohdalla on paikoin kivikkoisia ja jyrkkiäkin nousuja, joissa kostealla säällä tulee huomioida mahdolliset liukkaat kohdat. Tämän jälkeen maasto on tasaisempaa, metsä on edelleen valoisaa ja polkua helppo seurata, vaikka ei aina reittiopasteita muistaisi etsiäkään.

Noin kahden kilometrin kohdalla ylitetään pieni metsätie ja jatketaan polkua, joka pian alkaa laskea jyrkästi ja on paikoitellen kivikkoinen. Mäen alla odottaa penkki pysähtyjää ja tässä on mukava hengähtää ja kuunnella vieressä virtaavan puron solinaa. Tukeva puusilta johdattaa yli puron ja reitillä eteenpäin. Vanhan kuusikon läpi kuljetaan alueen laitaan, jossa kasvaa nuorempaa puustoa ja polun varren saniaiset ja muut kasvit ovat kasvaneet niin korkeiksi, että ne paikoitellen kaatuvat polulle ja voivat kostealla säällä kastella kenkien lisäksi vaatteitakin. Pienen puusillan kautta lähdetään nousemaan heinikoista mäkeä, jonka päältä käännytään vanhalle metsätielle vasemmalle. Kohta puiden takaa näkyykin jo Särkijärven laavu, joka on mainio taukopaikka ennen paluumatkaa. Eväät voi nauttia nuotiopaikan äärellä ja paikalta löytyy myös ulko-wc. Tauolla kannattaa kerätä voimia, että paluumatkalla jaksaa kivuta takaisin Sappeenvuorelle.

Varsinkin kostealla säällä kannattaa retkelle varata tukevat ja vedenpitävät kengät ja mahdollisesti myös housut, sillä paikoitellen polun vierellä kasvavat kasvit saattavat kastella myös korkeammalta. Jotkut nousut ja laskut ovat paikoin jyrkkiä ja kivikkoisia, joten niissä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Reitti soveltuu useimmille retkeilijöille, mutta henkilöille joiden liikkumisessa on rajoitteita, saattavat jyrkät kohdat olla liian haastavia.