Sappeenvuorentie 200, 36450 Salmentaka, Pälkäne | puh: 020 755 9970 | sappee@sappee.fi

Matkailu, ympäristö ja ilmasto

Itsellä ja monella ikäiselläni on varmasti lämpimiä muistoja 80- ja 90-luvun kesistä, kun itse oli vielä pikkunassikka. Matkailu oli huoletonta, eikä sen tuottamat vaikutukset ilmastoon olleet mielessä, ei toki kymmenvuotiaalla ollut paljon muukaan mielessä, kuin lomamatkojen hauskuudet.

 

Kesäisin tehtiin usein matkoja auton ja matkailuvaunun kera. Matkalle lähtöpäivänä isäukko saattoi vielä kolikkoa heittäen päättää, että lähdettiinkö etelään vai pohjoiseen. No saattoihan se olla yksi tapa viihdyttää ja pitää jälkikasvua jännityksessä, että mihin lomamatka suuntautuukaan. Joskus, tosin harvoin matkalle lähdettiin myös lentokoneella. Talvisin matkat suuntautuivat aina hiihtokeskuksiin. Se oli huoletonta aikaa, eikä matkan tuottamia ilmastovaikutuksia mietitty tai edes tiedetty ilmaston voivan muuttua.

 

Nyt eletään kuitenkin täysin erilaista aikaa. Kaikki tietää lentämisen ja vaikkapa palveluiden tai kulutustuotteista aiheutuvan tuottamisen vaikutukset ilmastoon. Niin myös me täällä Sappeella. Sappeella on mietitty jo vuosikymmen, mitä tai miten voisimme omalla tekemisellämme minimoida päästöt ja olla toiminnassamme ympäristöystävällinen.

 

Rinne- ja ravintolayhtiömme kierrättävät kaiken pahvin, metallin, öljyt ja biojätteet. Ravintoloissamme käytetään lähituottajien tuotteita. Viime talvena Ski Shopimme tuli myyntiin ympäristöystävällisiä laskettelulaseja. Lasien valmistuttaja edesauttoi muovin keräämistä valtameristä, jokaista myytyä lasia kohden kerättiin 10kg muovia merestä. Olemme luoneet tuotteita, kuten edullisen vuokravälinekausikortin, jolloin aktiiviharrastajankaan ei välttämättä tarvitse hankkia omia välineitään, vaan voi napata aina mäkeen tullessa hyvät välineet Sappeen hyllystä. 

 

Blogikuva_0.jpg

 

Vuonna 2009 liityimme Motivan energiatehokkuus-sopimuksen piiriin. Sopimuksen tavoitteena oli ja on edelleen vähentää energiakulutusta omassa toiminnassaan. Teot voivat olla pieniä tai isoja. Olemme tehneet molempia. Ensimmäisiä energiatehokkuuteen perustuvia tekoja oli, kun vaihdoimme alueen yleisvalaistukseen käytettyjä valaisimia energiatehokkaimmiksi. Sen jälkeen olemme tehneet mm. käyttökoneistuksen vaihtoja ankkurihissiin, uusineet rinnekoneita energiatehokkaampiin malleihin, kehittäneet ja tehostaneet lumetusjärjestelmään ja viimeisimpänä vaihdoimme Tapahtumakeskus Huipun valaistuksen halogeenivaloista ledivaloihin. Paljon on tehty, mutta vielä riittää tehtävään.Motiva energiatehokkuussopimus

Kuitenkin isoin muutos toiminnassamme, mitä olemme tehneet, on ollut sähkön vaihto sertifioituun EKOenergiaan. Pohdimme tarkkaan, että mikä olisi oikea sähkö meidän palveluiden tuottamiseen. Halusimme, että sähkö on ekologista. Meidän mielestämme järkevin vaihtoehto oli Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioima sähkö eli EKOenergia. Kun sähkö on sertifioitua, niin silloin voimme olla varmoja, että sähkö on oikeasti ekologista eikä pelkästään markkinapuhetta. Tämän muutoksen myötä Sappeen jättämä hiilijalanjälki on sähkökäytön osalta nolla. Ja nollahan ei ole mitään. Tämä on asia, josta olemme erittäin ylpeitä.

 

EKOenergia serifioitua sähköä
Ainiin, meillä on Facebookissa myös kimppakyyti-ryhmiä. Ryhmän ideana on, että Sappeella vierailevat voivat jakaa omia autokyytejään muille Sappeella vierailijoilla tai voivat kysellä vapaita kyytipaikkoja muilta ryhmäläisiltä. Liity mukaan ryhmään. Näin vaikutat omalta osaltasi Sappeen reissulta jättämääsi hiilijalanjälkeen. Uudenmaalla ja Pirkanmaalla asuville on omat ryhmänsä.

Kosti Puurunen

8.10.2019